Erbo-au-cantaire(-à-fueio-de-Tanarido)
Descurainia tanacetifolia
Brassicaceae Cruciferae
Nom en français : Vélar à feuilles de tanaisie.
Descripcioun :Es uno grando erbo que flouris l'estiéu en mountagno dins li relarg umide e sus sòu séusous. Fai un pau pensa à la tanarido emé si gràndi fueio divisado e si flour jauno, pamens èi de la famiho dóu rais-fort (Brassicaceae) e pas aquelo de la margarido.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Grando erbo
Taio : 20 à 80 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Descurainia
Famiho : Brassicaceae
Famiho classico : Cruciferae
Ordre : Brassicales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : 4 à 7 mm
Flourido :
Estiéu
Sòu : Si
Autour basso e auto : 1200 à 2600 m
Aparado : Noun
Juliet à avoust
Liò : Limas de ribiero
- Prado umido
- Esboudèu
- Prado à rousèu
Estànci : Subaupen
Couroulougi : Ouroufito-Ouèst-Éuroupenco
Ref. sc. : Descurainia tanacetifolia (L.) Prantl, 1892
(= Sisymbrium tanacetifolium L., 1753 = Hugueninia tanacetifolia (L.) Rchb., 1832 )
Douceto
Valerianella locusta
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Grasseto, Pan-froument, Raspello, Agnelet, Lachugueto.
Noms en français : Mâche potagère, Doucette potagère.
Descripcioun :La douceto es uno erbo fèro bèn couneigudo qu'es aro proun samenado e culido coume ensalado. Se destrìo dis àutri Valerianella qu'a quàsi ges de calice à si flour. Li formo fèro soun bluio (fotò), alor que li cultivado soun blanco (fotò peréu). Trachis dins li relarg un pau umido e sablous. S'atrobo dos varieta, l'uno à fru larg (V. locusta s.s.) e l'autro à fru mai alounga (V. carinata s.s.), vèire li dessin.
Usanço :Forço goustouso ensalado champanello o cultivado. Dóu latin Valere, valènt à dire "se bèn pourta", la planto èi vertuouso. Es uno bono desgreissarello pèr li regime ameigrissènt.
Port : Erbo
Taio : 10 à 60 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Bluio
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 à 2 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1600 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Mars à jun
Liò : Pelouso umido
- Sablo
- Bos clar
- Champ
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Éurimediterrano
Ref. sc. : Valerianella locusta (L.) Laterr., 1821